Przejdź do głównej treści

Kod rabatowy - alle - 5% RABATU NA CAŁY ASORTYMENT!

Otwórz wyszukiwarkę
Szukaj
Zamknij wyszukiwarkę Wyczyść Szukaj
Produkty w koszyku: 0. Zobacz szczegóły
Producent: ESENT (przejdź do strony: https://www.esent.pl)

Octan Witaminy E (Tocopheryl Acetate) 10 ml

Przejdź do sekcji Opinie

Octan Witaminy E (Tocopheryl Acetate) to jeden z podstawowych surowców kosmetycznych — stabilna, estrowa forma witaminy E o działaniu antyoksydacyjnym i nawilżającym, ceniona także jako naturalny stabilizator fazy olejowej. W ofercie esent.pl w pojemności 10 ml, w jakości Ph. Eur. / USP / FCC, o czystości 99,2%. Zawiera ponad 95% octanu tokoferolu z niewielkim (<5%) dodatkiem oleju makadamia jako nośnika ułatwiającego aplikację.

Nazwa INCI: Tocopheryl Acetate (>95%), Macadamia Ternifolia Seed Oil (<5%) | Nr CAS: 7695-91-2 (octan tokoferolu) | Nr WE/EINECS: 231-710-0 | Kraj pochodzenia: Chiny (konfekcjonowanie: Polska)

Przejdź do pełnego opisu
Cena 9,88 zł
988,00 zł / litr
szt.
Zapytaj o produkt
Czas wysyłki: 24 godziny
Dostawa od 11,50 zł - Orlen Paczka (Polska)

Orlen Paczka darmowa dostawa od 149 PLN

Dostępność:
duża ilość

Opis

Octan Witaminy E (Tocopheryl Acetate) to jeden z podstawowych surowców kosmetycznych — stabilna, estrowa forma witaminy E o działaniu antyoksydacyjnym i nawilżającym, ceniona także jako naturalny stabilizator fazy olejowej. W ofercie esent.pl w pojemności 10 ml, w jakości Ph. Eur. / USP / FCC, o czystości 99,2%. Zawiera ponad 95% octanu tokoferolu z niewielkim (<5%) dodatkiem oleju makadamia jako nośnika ułatwiającego aplikację.

Nazwa INCI: Tocopheryl Acetate (>95%), Macadamia Ternifolia Seed Oil (<5%) | Nr CAS: 7695-91-2 (octan tokoferolu) | Nr WE/EINECS: 231-710-0 | Kraj pochodzenia: Chiny (konfekcjonowanie: Polska)

ℹ️ UWAGA: Surowiec rozpuszczalny w tłuszczach — dodawać wyłącznie do fazy olejowej (nierozpuszczalny w wodzie; do formuł wodnistych wymaga emulgatora). Termostabilny do ok. 70°C. Chronić przed dostępem powietrza i światła (może ulegać utlenieniu). Gotowy kosmetyk wymaga oceny bezpieczeństwa zgodnie z Rozp. (WE) nr 1223/2009.


Octan Witaminy E – czym jest i dlaczego stosuje się go w kosmetykach?

Octan tokoferylu to ester kwasu octowego i DL-alfa-tokoferolu — forma witaminy E dobrana pod kątem zastosowań kosmetycznych. W przeciwieństwie do czystego tokoferolu (wolnej witaminy E) jest znacznie bardziej odporna na działanie światła, tlenu i podwyższonej temperatury, co przekłada się na dłuższą trwałość zarówno surowca, jak i gotowego kosmetyku.

Estrowa forma jest stabilna w recepturze, a na skórze stopniowo uwalnia aktywną formę witaminy E — dlatego jest to forma preferowana przez formulatorów nad nietrwałym wolnym tokoferolem.

Oferowany surowiec pochodzi z Chin i spełnia normy farmaceutyczne Ph. Eur. / USP / FCC, potwierdzone certyfikatami analizy; zawartość głównego składnika na poziomie 99,2%.


Octan Witaminy E – właściwości i działanie surowca w kosmetykach

Działanie antyoksydacyjne

Witamina E to ceniony, stabilny antyoksydant. Pomaga neutralizować wolne rodniki i ograniczać widoczne na skórze skutki stresu oksydacyjnego wywołanego czynnikami środowiskowymi. Sprawdza się w kosmetykach z segmentu anti-age i anti-pollution.

Nawilżenie i poprawa wyglądu

W kosmetyku nawilża i poprawia komfort skóry — pozostawia ją bardziej miękką i wygładzoną, poprawiając jej wygląd i sprężystość. Pomaga też ograniczyć utratę wody.

Naturalny stabilizator i antyoksydant fazy olejowej

To jedna z kluczowych, w pełni funkcjonalnych ról octanu witaminy E: dodany do olejów, masełek i wosków roślinnych chroni je przed autooksydacją (jełczeniem), znacznie przedłużając trwałość fazy olejowej kosmetyku. Działa synergistycznie z innymi antyoksydantami (np. witaminą C, ekstraktem z rozmarynu).

Dla różnych typów skóry

Sprawdza się przy skórze suchej (zmiękcza, wygładza, poprawia komfort), w pielęgnacji z segmentu anti-age (wygładza wygląd drobnych linii, wspiera sprężystość) oraz jako ochrona antyoksydacyjna dla każdego typu skóry. Bywa stosowany także w kosmetykach łagodzących po opalaniu.


Octan Witaminy E – zastosowanie w formułach kosmetycznych DIY

Zalecane stężenie: 1–5% jako składnik aktywny; 0,05–0,1% jako antyoksydant/stabilizator fazy olejowej.

Jak stosować?

Octan witaminy E jest rozpuszczalny w tłuszczach — dodawać wyłącznie do fazy olejowej. Termostabilny do ok. 70°C, więc można go dodać razem z innymi tłuszczami przed emulgowaniem. Nierozpuszczalny w wodzie — do formuł wodnistych wymaga emulgatora.

Przykłady zastosowań:

  • Kremy i balsamy nawilżające oraz z segmentu anti-age (2–5%)
  • Serum do twarzy na bazie olejowej (do 5%)
  • Kosmetyki łagodzące po opalaniu (1–3%)
  • Olejki i suche olejki do ciała i twarzy
  • Masełka do pielęgnacji (shea, mango, kokos) – 0,05–0,5% jako stabilizator
  • Pomadki i balsamy do ust
  • Kosmetyki do pielęgnacji włosów (serum, olejki)
  • Stabilizator / antyoksydant olejów roślinnych (0,05–0,1%)

Octan Witaminy E – bezpieczeństwo i status surowca

  • Surowiec niesklasyfikowany jako niebezpieczny (Rozp. WE nr 1272/2008 / CLP)
  • Jakość farmaceutyczna Ph. Eur. / USP / FCC – czystość 99,2%
  • W badaniach nie wykazuje działania drażniącego na skórę i oczy ani działania uczulającego
  • Uznawany za nietoksyczny; dopuszczony jako składnik żywności (E306) i kosmetyków
  • Nie zawiera substancji CMR, PBT ani vPvB
  • Brak właściwości zaburzających gospodarkę hormonalną
  • Spełnia wymogi Rozp. (WE) nr 1223/2009; ulega biodegradacji
  • Uwaga BHP: rozlany produkt sprawia, że powierzchnia staje się bardzo śliska

Szczegóły znajdują się w Karcie Charakterystyki (SDS/MSDS) dostępnej do pobrania.


Przechowywanie octanu witaminy E

  • Szczelnie zamknięte opakowanie, w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu
  • Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym i UV oraz źródłami ciepła
  • Unikać dostępu powietrza – przy długotrwałej ekspozycji może ulegać utlenieniu (jełczeniu)
  • Z dala od silnych utleniaczy, silnych zasad i kwasów
  • Chronić przed dziećmi
  • Trwałość: 24 miesiące od daty produkcji w oryginalnie zamkniętym opakowaniu

Dane techniczne – Octan Witaminy E (Tocopheryl Acetate)

Nazwa INCI Tocopheryl Acetate (>95%), Macadamia Ternifolia Seed Oil (<5%)
Synonimy Octan DL-alfa-tokoferolu; Vitamin E Acetate; α-Tocopheryl Acetate
Nr CAS 7695-91-2 (Tocopheryl Acetate) | 128497-20-1 / 129811-19-4 (olej makadamia)
Nr WE / EINECS 231-710-0 (Tocopheryl Acetate) | olej makadamia: brak
Wzór chemiczny C31H52O3
Norma jakości Ph. Eur. / USP / FCC | Czystość: 99,2%
Postać Przejrzysta, oleista, lepka ciecz; bezbarwna do słomkowej/jasnożółtej
Zapach Praktycznie bezwonny
Gęstość (20°C) 0,94 – 0,96 g/cm³
Lepkość (20°C) ok. 6 589 mPa·s
Współczynnik załamania 1,450 – 1,480
Temp. topnienia 2,5 – 3,5°C (płynny w temp. pokojowej)
Temp. zapłonu > 240°C
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w olejach, tłuszczach, etanolu | Nierozpuszczalny w wodzie
Zalecane stężenie 1–5% (składnik aktywny) | 0,05–0,1% (antyoksydant/stabilizator oleju)
Faza dodawania Faza olejowa (tłuszczowa)
Klasyfikacja CLP Niesklasyfikowany jako niebezpieczny
Status Ph. Eur./USP/FCC | E306 | Nieklasyfikowany CLP | Biodegradowalny
Kraj pochodzenia Chiny; konfekcjonowanie: Polska
Trwałość 24 miesiące od daty produkcji
Opakowanie 10 ml

Karta Techniczna (TDS) oraz Karta Charakterystyki (SDS/MSDS) dostępne do pobrania w zakładce Bezpieczeństwo.

Bezpieczeństwo

Producent

STUDIO Ewa Talarczyk-Skowrońska

ul.Ostoi-Zagórskiego 34

71-810 Szczecin, Polska

530176850 [email protected]

Opinie

Liczba ocen: 558
Oceń i opisz

Monika Jakubowicz

dodaję do kremu DIY ,bardzo skuteczny produkt do likwidacji zmarszczek ,polecam

Kamila J

Bardzo wydajny. Dobrze nawilża, widocznie i szybko likwiduje drobne zmarszczki. Jeden z moich ulubionych produktów.

Natalia Borowska

Ja potwierdzam że dobrze działa na oparzenia. Jak kilka dni temu wyszłam z solarium z czerwoną piekącą skórą i dodałam go trochę do balsamu to przyniósł znaczną ulgę.

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Cechy produktu

Status prawny

  • Status prawny Surowiec kosmetyczny

Opakowanie

  • Opakowanie Butelka z tworzywa z zakraplaczem

Pojemności opakowań

  • Pojemność 10 ml

Waga produktu netto

  • Waga netto 10 g

Postać fizyczna

  • Postać fizyczna Olej

Rozpuszczalność

  • Rozpuszczalne w olejach