Przejdź do głównej treści

Kod rabatowy - alle - 5% RABATU NA CAŁY ASORTYMENT!

Otwórz wyszukiwarkę
Szukaj
Zamknij wyszukiwarkę Wyczyść Szukaj
Produkty w koszyku: 0. Zobacz szczegóły

Mniej popularne oleje dla skóry problematycznej.

 

 

Osoby posiadające mieszaną, trądzikową bądź wrażliwą cerę często boją się stosowania naturalnych olejów roślinnych. Tłusta i ciężka konsystencja kojarzy się z zapchanymi porami bądź reakcją alergiczną. Tymczasem odpowiednio dobrane oleje kosmetyczne mogą wspaniale odpowiedzieć na potrzeby problematycznej skóry, ukoić ją i zniwelować nieprzyjemne dolegliwości. Które z nich będą odpowiednie dla trudnej w pielęgnacji cery?

Mniej popularne oleje dla skóry problematycznej.

Mniej popularne oleje dla skóry problematycznej

Osoby posiadające mieszaną, trądzikową bądź wrażliwą cerę często boją się stosowania naturalnych olejów roślinnych. Tłusta i ciężka konsystencja kojarzy się z zapchanymi porami bądź reakcją alergiczną. Tymczasem odpowiednio dobrane oleje kosmetyczne mogą wspaniale odpowiedzieć na potrzeby problematycznej skóry, ukoić ją i zniwelować nieprzyjemne dolegliwości. Które z nich będą odpowiednie dla trudnej w pielęgnacji cery?

Olej z pestek arbuza


Olej z pestek arbuza jest tak lekki i delikatny, że masowo wykorzystuje się go w produkcji kosmetyków dla dzieci. Dzięki swojej formule bardzo szybko się wchłania, a dodatkowo posiada właściwości oczyszczające głębokie warstwy skóry z zalegającej wewnątrz wydzieliny. Udrażnia pory i zapobiega powstawaniu zaskórników, zapewniając jednocześnie niezbędną dawkę nawilżenia. Może być więc z powodzeniem stosowany u osób ze szczególnie wrażliwą, zanieczyszczoną , a także trądzikową skórą.

Olej jojoba


Olej jojoba charakteryzuje się nieco innym składem kwasów tłuszczowych niż oleje roślinne. Mimo że w rzeczywistości jest płynnym woskiem jego konsystencja jest bardzo lekka, a budowa chemiczna przypomina ludzkie sebum. Dzięki temu bardzo szybko się wchłania i natłuszcza, regulując produkcję naturalnego łoju. Z dobroczynnych właściwości oleju jojoba skorzysta zarówno cera przesuszona, jak i trądzikowa czy wrażliwa, ponieważ doskonale radzi sobie z łagodzeniem podrażnień, wyprysków, zapaleń skóry (np. łuszczycy) oraz niwelowaniem blizn.

Olejek z drzewa herbacianego


Olejek z drzewa herbacianego ma właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie oraz dezynfekująco na skórę. Polecany jest więc szczególnie do łagodzenia objawów trądziku, stanów zapalnych skóry, egzem, brodawek, infekcji. Jego silne działanie może podrażnić osoby o wrażliwej cerze, dlatego uprzednio zaleca się wykonanie próby uczuleniowej. Olejek najlepiej stosować punktowo. Może też stanowić składnik maseczek (np. z glinki), toników czy kremów.

Olej z pestek malin


Olej z pestek malin to sprzymierzeniec przesuszonej i skłonnej do podrażnień cery. Łagodzi stany zapalne, przyspiesza gojenie ran czy oparzeń (także słonecznych). Z racji dosyć ciężkiej, gęstej formuły długo się wchłania, ale mimo to nie doprowadza do zaczopowania ujść gruczołów łojowych i nie powoduje powstawania zaskórników. Oprócz zmiękczenia oraz wyraźnego nawilżenia cery, działa także przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo.

Olej z pachnotki


Olej z pachnotki to propozycja zwłaszcza dla osób, borykających się z trądzikiem i chorobami skórnymi. Dzięki wysokiej zawartości silnie antyoksydacyjnych związków wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za stany zapalne. Jako jedyny jest w stanie zatrzymać rozwój bakterii odpowiedzialnych za trądzik młodzieńczy. Przyspiesza gojenie ran, eliminuje zaczerwienienia i swędzenie skóry oraz wyrównuje jej koloryt. Zapewnia też cerze elastyczność i nawilżenie nie zapychając przy tym porów.